Начало » Запази здравето на черния си дроб » Правилната диета ще помогне на черния дроб да функционира правилно
5 мин. за четене
Авокадото е вкусен плод и богат източник на витамин Е, лутеин, глутатион, бета-ситостерол, фолиева киселина, калий, магнезий и диетични фибри. Също така съдържа L-аспартат, аминокиселина, която е от съществено значение за много метаболитни и детоксикиращи процеси в черния дроб.
И накрая, авокадото е отличен източник на мастни киселини и аминокиселини, които играят ключова метаболитна роля. Авокадото може да се яде под формата на гуакамоле. Можете също така да го добавите на кубчета в любимата си салата.
Цвеклото поддържа правилното функциониране на черния дроб и също така е важен партньор в защитата от вредните свободни радикали. Прочиства организма от токсини, понижава холестерола, поддържа кръвното налягане, ускорява филтрацията на кръвта и има антиоксидантен ефект и дори подобрява храносмилането. Цвеклото също съдържа фибри, наречени пектин, които мощно пречистват черния дроб и премахват токсините от него.
Цвеклото съдържа редица вещества, които поддържат правилната чернодробна функция, като бета-аланин, бета-цианин, фибри, желязо и фолиева киселина. Този зеленчук също противодейства на риска от рак на черния дроб и увеличава секрецията на стомашна киселина, което подпомага храносмилането и помага на организма да контролира количеството свободни радикали и “лошия” LDL холестерол; след консумация на цвекло, цветът на урината може да стане червен, но не се тревожете – това е напълно нормален ефект, причинен от интензивния цвят на цвеклото.
Цвеклото е вкусно и лесно се включва във вашата диета. Не консумирайте цвекло, ако страдате от запек или бъбречни проблеми.
Трябва да се включва в диетата ви само когато сте уверени, че черният дроб е в добро здраве. В противен случай ще раздразни увредения черен дроб. Така че, ако състоянието на черния дроб го позволява, чесънът е добре дошъл; Основното му съединение, наречено алицин, предотвратява развитието на бактерии, рак, вируси и атеросклероза. Чесънът възстановява чернодробния паренхим благодарение на омега-3 мастните киселини, които съдържа; Тези киселини са градивните елементи на клетъчните мембрани, включително тези на черния дроб. Чесънът е източник на фитостероли – съединения, които противодействат на атеросклерозата, като понижават концентрацията на холестерол в кръвта, особено “лошия” холестерол – LDL.
Чесънът помага на черния дроб да изхвърли вредните мазнини чрез отделянето на холестерол заедно с жлъчните киселини.
Има термогенен ефект върху черния дроб, който помага за отстраняване на токсините от тялото. Най-добрият начин да го консумирате е с лимонов сок – в гореща инфузия, точно преди да си легнете. Джинджифилът съдържа много витамин С, В1, В2 и магнезий, важни помощници за имунната система. Въпреки това, избягвайте го, ако страдате от стомашни и чернодробни заболявания, тъй като може да доведе до дразнене.
Благодарение на нарингенин (органично съединение), грейпфрутът помага за подобряване на филтрацията на кръвта, като по този начин подпомага чернодробната функция и регенерацията на чернодробните клетки. Освен това, той съдържа много витамин С и антиоксиданти (точно като лимоните), които активират храносмилателните ензими, като по този начин подпомагат естественото прочистване на черния дроб. Въпреки това, трябва да се въздържате от яденето му, ако приемате лекарства за черния дроб, тъй като блокира активността на някои ензими, отговорни за метаболизма на лекарствата.
Яжте цикория, зеле, рукола, крес, спанак и маруля възможно най-често. Те служат на тялото с високите си нива на хлорофил, който почиства кръвта и черния дроб. Те също така предлагат висока концентрация на нитрати, което намалява натрупването на мазнини в черния дроб, предпазвайки ни от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).
Подпомага производството на ензими в черния дроб, които неутрализират опасните за организма токсини. Освен това е важен източник на витамин С и антиоксиданти, които подпомагат активността на ензимите.
Квасът от цвекло може да помогне на страдащите от чернодробна недостатъчност. Подобрява храносмилането, прочиства организма от токсини, също така понижава холестерола и кръвното налягане; Подобно на кафето, чая и карамфила, цвеклото има антиоксидантен ефект, като помага на черния дроб да се отърве от вредните свободни радикали.
По време на лечението за прочистване на черния дроб с помощта на квас от цвекло (с продължителност за предпочитане пет дни), цветът на урината може да стане червен, но не се тревожете – това е напълно нормален ефект, причинен от интензивния цвят на цвеклото и не е опасен за вашето здраве; Не забравяйте, че квас от цвекло абсолютно не трябва да се консумира от диабетици или тези, които страдат от запек или бъбречни проблеми, като камъни в бъбреците.
Пиенето на зелен чай носи най-много ползи, когато се комбинира с поне умерена физическа активност.
Това е истинска съкровищница от витамини и минерали. Той се създава в процеса на ябълкова ферментация с наличието на бактерии. Той предлага няколко ползи за здравето, особено за храносмилателната система; Подобно на цвеклото, ябълковият оцет съдържа пектин, който почиства черния дроб, и ензими, които стимулират храносмилателните сокове в стомаха.
За да постигнете правилна прочистваща терапия, пийте ябълков оцет между храненията, разтворен в дестилирана вода, в следното съотношение: две супени лъжици оцет към два литра вода. Моля, имайте предвид, че ябълковият оцет не се препоръчва за хора с хронични стомашно-чревни заболявания – включително чернодробно заболяване – както и за бременни жени, тъй като може да причини киселини.
Любителите на кафето ще се радват да узнаят, че кафето е полезно за черния дроб. Обикновено се счита за стимулант, се оказва, че кофеинът изобщо не уврежда черния дроб. Това е просто въпрос на умерен прием (максимум пет чаши кафе на ден). Интересното е, че разтворимото кафе има повече ползи за здравето от другите видове кафе, поради високото си съдържание на хлорогенна киселина, основният компонент на полифенолите (антиоксидантни съединения).
Кафето е противовъзпалително, подпомага чернодробните клетки и тяхната регенерация. Това се постига благодарение на дитерпените, присъстващи в кафето (включително кафестол и кахвеол), както и полифеноли (антиоксиданти, включително хлорогенна киселина) и растителни стероли, които също се съдържат и в чесъна; ако черният ви дроб е здрав, пиенето на кафе с мляко или масло няма да причини никакви проблеми;
Въпреки това, ако комбинирате кафе с тези съставки или с кокосово масло, това може да доведе до генериране на неразтворими комплекси от съединения, които намаляват антиоксидантните ползи от кафето; Така че, ако искате най-доброто за черния си дроб, особено ако не е в добра форма, изберете късо черно кафе вместо голямо лате. В заключение, чистото кафе е полезно за всички, за предпочитане без никакви добавени съставки.
Съдържа силимарин, който детоксикира черния дроб. Той също така подпомага производството и секрецията на жлъчката, като по този начин засилва храносмилателните процеси
Това е едно от най-старите култивирани растения, отглеждани от индианците в предколумбовия период. Той може да предпази чернодробните клетки от токсичните ефекти на алкохола и някои лекарства. Неговите зърна и семена са отличен източник на антиоксиданти, благодарение на високото си съдържание на феноли, токофероли и други биоактивни компоненти. Амарантът обикновено се предлага в магазините за здравословни храни, под формата на продукти като брашно, мюсли, хляб и зърнени храни. Можете също така да добавите една или две супени лъжици амарант към кисело мляко или овесена каша.
Съществуват около седемдесет вида от растението Куркума. Повечето хора са запознати с него като подправка за готвене. Има положителен и обширен ефект върху човешкото тяло – бактерицидни, спазмолитични и противовъзпалителни свойства.
Особено се препоръчва за хора, които страдат от възпаление на жлъчните пътища, тъй като подпомага тяхната регенерация и правилно функциониране. Куркумата има благоприятен ефект и за правилната контрактилност на жлъчния мехур и мускул, наречен сфинктер на Оди, който се намира на входа на дванадесетопръстника.
Най-важната активна съставка в коренището от куркума е куркуминът, който може да се похвали със силни противовъзпалителни свойства. В хранително-вкусовата промишленост е обозначен като Е100, идва от групата на полифенолите и е един от най-мощните растителни антиоксиданти. Куркуминът се бори с раковите клетки, особено тези, които са резистентни към други лечения. Важно е обаче да се отбележи, че има известни случаи на хепатит при хора, които приемат добавки с чист екстракт от куркума. Поради тази причина трябва да приемате такива добавки само след консултация с Вашия лекар и в разумни количества.
Есенциале® Форте е лекарствен продукт за лечение на увреждания на черния дроб. Съдържа 300 mg есенциални фосфолипиди (ЕФЛ).
Есенциале® Макс е лекарствен продукт за лечение на увреждания на черния дроб като: Съдържа 600 mg есенциални фосфолипиди (ЕФЛ).
Есенциале® Енерджи подпомага работата на черния дроб, разтоварването и осигурява така необходимия “детокс” на организма.
Черният дроб играе ключова роля във функционирането на цялото тяло. Затова е добре да се осигури правилното му хранене.
Здравият черен дроб, който работи правилно, е изключително важен
Литература
Повече информация за референциите в статиите може да намерите тук.
Есенциале е лекарство за лечение на чернодробни увреждания и за регенериране на чернодробната тъкан.
Съдържа високи концентрации на пречистени есенциални фосфолипиди (ЕФЛ), които ускоряват регенерацията на увредените чернодробни клетки.
Историята на Есенциале започва преди 100 години в Кьолн, Германия.
Като лекарство Есенциале се продава от 1987 г. Научните разработки и клиничните проучвания за Есенциале са сред основните ни приоритети от няколко десетилетия.
За Есенциале има надеждни клинични доказателства за благоприятен ефект при следните показания:
Днес Есенциале е световен лидер на пазара на лекарствата без рецепта за черен дроб и жлъчка и има над 50 години опит в лечението на чернодробни заболявания.
Ефикасността и безопасността на Есенциале са документирани от резултатите от над 200 клинични проучвания с повече от 2000 пациенти.
В България има 3 продукта от марката Есенциале.
Есенциале Форте
Есенциале Макс
Есенциале Енерджи